Istället för mjölk

Att göra egen växtmjölk av soja, nötter, frön eller havre är enkelt, gott och blir oftast mycket billigare än de färdiga alternativen i tetrapack. Exempelvis sojamjölk kostar mellan 10-20kr/l beroende på om man köper ekologisk eller konventionell. Hemmagjord av ekologiska sojabönor går lös på 5kr/l. Dock får man tänka på att de flesta sorter som finns i affären är berikade vilket de hemmagjorda alltså inte är. Hemmagjord växtmjölk står sig upp till en vecka i kylskåp beroende på vilken temperatur man har.

Min grundregel för växtmjölk är 100g nötter, frön, kokos eller havre till 1l vatten. Det ger lite drygt 1l växtmjölk. Undantaget är soja där jag använder 1 dl bönor till 12 dl vatten. Anledningen är att sojabönorna ska blötläggas och ökar därmed i volym. Sojamjölken ska också kokas vilket gör att en del av vätskan dunstar, varför jag använder mer från början. Det funkar inte att hälla i mer vatten när mjölken kokat klart då mjölken brukar dela sig då.

Växtmjölkskrås


Det som blir över när man filtrerat växtmjölken, det jag kallar ”växtmjölkskrås”, går att använda till bla bakning eller gröt. Exempelvis brukar jag använda cashewnötskråset när jag gör polentagröt. Sesamkråset är bra att använda om man gillar att baka eget knäckebröd och där får man även användning av mandelkråset. Med undantag för cashewnötkråset är växtmjölkskråsen lätta att torka och mala till pulver som sedan kan förvaras i burk på sval plats för att användas vid behov.

Vaxtmjolkskrås
Växtmjölkskrås från tillverkning av olika sorters alternativa mejeriprodukter. I läsriktning: okara (från soja), sesam, mandel samt cashewnötter.

Om mjölken surnar


Jag gillar inte att slänga mat och växtmjölk går utmärkt att använda även om den börjat surna. Exempelvis sojamjölk och mandelmjölk tjocknar och påminner om yoghurt när de surnar och eftersom de då inte är särskilt aptitliga att dricka eller äta som de är så brukar jag använda det till brödbaket.

Tekakor bakade med sur sojamjölk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *