Saftiga saffransbullar

Bullar med saffran hör julen till. Vanligtvis görs traditionella lussekatter, eller lussekringlor, men det är det ingen här hemma som gillar och de blir dessutom fort torra och tråkiga. Lösningen heter ”fett och socker”. Ju fetare och sötare desto bättre. Bakverk ska vara söta… vill vi ha något nyttigt äter vi frukt. Det måste inte vara just växtmjölk till degvätska utan det går att blanda ut med exempelvis soyghurt om man råkar ha några skvättar över eller har en förpackning hemma som börjat bli lite sur.

Ingredienser

24 bullar

Till degen
1/4 pkt jäst
5 dl ljummen växtmjölk
50g margarin
1 dl socker
0,5g saffran (1 påse)
0,5 tsk salt
10-12 dl mjöl

socker- & margarinblandning
200g margarin
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

pärlsocker att garnera med

Gör så här

  1. Rör ut jästen i den ljumma växtmjölken.
  2. Häll socker och saffran i en mortel och mortla till ett fint pulver.
  3. Smält margarinet och rör ner i växtmjölken tillsammans med det mortlat socker och saffran. Börja sedan blanda i mjöl. Degen ska vara smidig och ganska lös och lätt kletig, så blanda i lite mjöl i taget. Blanda i mer mjöl om degen är för kletig (så att det fastnar i händerna).
  4. Låt jäsa, övertäckt, 1-2 timmar på varm och dragfri plats.
  5. Häll ut degen på mjölat bord. Degen ska inte knådas!
  6. Dela degen i två delar. Kavla ut delarna i rektanglar, ca 0,5cm tjocka.
  7. Mosa ihop margarin, socker och vaniljsocker till en mjuk och smidig massa.
  8. Smeta ut socker- & margarinblandningen och vik halva degen över den andra halvan och gör bullknutar som läggs på plåt klädd med bakplåtspapper, alt. rulla och skär i 1,5cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
  9. Täck bullarna med bakduk och jäs på dragfri plats ca 1 timma.
  10. Pensla med smält margarin och strö på pärlsocker
  11. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 10 min. De ska bara ha en antydan av gyllenbrunt på ytan.
Något övergräddade lussebullar med vaniljsoyghurt som degvätska istället för växtmjölk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *