Sesammjölk

Jag är inget fan av sesammjölk som dryck… fast i rättvisans namn får tilläggas att jag inte gillar läsk heller och enbart har vatten som måltidsdryck. Sesammjölk funkar bra att använda i bakning och i polentagröt eller varför inte istället för annan mjölk i lasagne. Ska sesammjölken användas till att baka bröd behöver den inte sötas. Vill man ha den som dryck är det förmodligen att föredra att söta den eftersom sesam är ganska strävt i smaken. Eftersom det är rikt på kalcium (avsevärt mer än vad som finns i vanlig komjölk) så gör jag det regelbundet och byter exempelvis en del av växtmjölken sesammjölk när jag kokar gröt.

Oskalade frön är mer näringsrika än skalade men är också bittrare i smaken. Har läst att många rekommenderar att man använder hälften skalade och hälften oskalade när man gör sesammjölk. Eftersom jag aldrig använder den som dryck använder jag bara oskalade.

Ingredienser

Ger ca 5dl

50 g sesamfrön
5 dl vatten
1 msk socker (valfritt)
1 krm salt (valfritt)

Gör så här

  1. Låt sesamfröna ligga i blöt över natten. Sila och skölj fröna.
  2. Häll frön och vatten och ev. socker i en mixer och mixa länge. Då fröna är små tar det en stund. En kraftig mixer rekommenderas.
  3. Sila genom nötmjölkspåse, finmaskig ostduk eller sil och häll i flaska och förvara i kylskåp.

Sesammjölk

Kråset från sesammjölk
Kråset från sesammjölk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *