Släng inte maten!

Hur mycket mat som slängs är det förmodligen svårt att få exakta uppgifter på eftersom det ju inte går att fråga alla. Enligt en av Naturvårdsverkets rapporter slängde vi 107 kg livsmedel per person och år 2012 i Sverige, varav 26 kg slängdes i avloppet1. Det var dessutom en ökning jämfört med föregående rapport 2. Det är ganska mycket mat och 50 % beräknades i den senaste rapporten vara onödigt svinn, dvs ätlig mat som slängs. Mängden gör också hushållen till de värsta miljöbovarna vad gäller matsvinn då det slängs mer mat i hemmen än vad det görs i industri, jordbruk, restauranger och storkök tillsammans. Allt man kan göra i enskilda hushåll har alltså betydelse. Det går att påverka!

Mitt miljöintresse väcktes redan i tonåren på 80-talet. Under 90-talet låg det samhälleliga mijlöengagemanget lite i träda och då var man lite av en kuf om man återvann allt och använde tygblöjor till sina barn. Men, håller man bara på med någonting länge nog så blir man snart modern igen ;) Jag har gjort det till en sport att att använda allt som blir över och faktum är att vi nästan inte slänger någon mat alls, trots att vi är sex personer i hushållet. Och det är inte ens speciellt svårt. Det svåraste är förmodligen att tänka om och börja.

I en stor familj handlas det mycket. Vi storhandlar, dock inte allt. Färskvaror såsom frukt, sallad, tomat och gurka köper vi in så att det räcker för ungefär halva veckan. När det är slut fyller vi på. På så vis ligger det inte och blir dåligt. Eftersom vi samtidigt köper mycket ekologiskt så är hållbarheten på färskvarorna inte lika lång, det har ju inte besprutats och behandlats för att hålla sig fint och fräscht hur länge som helst. Det händer därför att ex tomaterna blir mjuka och övermogna fort, men de behöver inte slängas ändå… i länklistan ovan finns en del förslag på vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Läs gärna mer om matsvinnet och hur man kan använda maten på ett mer hållbart sätt på:

Bäst före och sista förbrukningsdag
Kommuner dåliga på att minska matsvinn
Miljoner ton mat kastas i soporna | Hungrig.nu
Mindre matsvinn
Ministern vill slopa bäst före-datum
Släng inte maten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *