Använd hela grönsakerna

Det går att använda mer av grönsakerna än man tror. Det är bara en vanesak. Ska man göra gryta eller soppa funkar det ex bra att använda den gröna delen av purjolöken istället för den vita. Det kokar ändå sönder så den vita delen kan användas till sallad eller annat där den fräscha vitheten behöver göra sin rätt… eller så hackar man ner rubb och stubb. Ändarna på morötter går också att använda. Mixa sönder i lite vatten och häll ner i såsen, eller soppan, eller grytan… eller. Även sallad, vitkål och blomkål etc fryser jag in. Stumpar som blir över funkar bra som utfyllnad i grytor. Mixa dem med lite vatten till en slät smet och rör ner. Det hjälper att göra såsen lite tjockare.

På samma sätt kan man använda dillstjälkar, persiljestjälkar eller annat man annars brukar slänga. Faktum är att t.o.m. morotsblasten är användbar. Den har en smak som påminner om persilja och passar bra att använda i dess ställe. På blasten kan man göra pesto, den går att blanda ner i varma sallader och mycket mer. Jag brukar t.ex. använda morotsblast i cashewnötsbollar.

Cashewnötsbollar, kryddade med hackad morotsblast istället för persilja.
Cashewnötsbollar, kryddade med hackad morotsblast istället för persilja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *