Bäst före?

Jag hörde en gång en klok människa säga, ”Det står bäst före, inte giftigt efter”. Jag tycker att det är viktigt att ta med sig, att bara för att angivet bäst-före-datum har gått ut så är det på intet sätt synonymt med att varan plötsligt blivit dålig. Mjölken blir ju liksom inte magiskt dålig efter midnatt om den var ok före. En bra idé är att ha koll på vad man har i kylen. Börjar det närma sig tids ände och det inte ska användas så går det mesta att frysa in för senare användning.

Vad gäller vegetariska produkter så har de ofta längre hållbarhet än animaliska produkter. Torrvaror såsom bönor, linser, pasta och ris, har en näst intill obegränsad livslängd. Jag har också hittat mjölpåsar gömda längst bak i förrådet som passerat bäst-före med ett par år men fortfarande varit felfria. Torrvaror med högg fetthalt, som nötter, härsknar efter ett tag men de blir ju inte giftiga. Däremot är de ju inte så aptitliga att äta, men det märker man ju så fort man smakar på dem. Mögliga nötter ska dock kasseras eftersom de kan innehålla giftiga ämnen.

"Bäst före"
Vakuumförpackat ris med passerat bäst före-datum kommer sannolikt att stå sig i skafferiet i många år.

Lukta och smaka är min devis. Luktar det lite surt, då behöver man ju inte smaka. Det känns ju på lukten att det inte är gott att äta eller dricka. Däremot är det inte säkert att det behöver slängas. Växtmjölk som börjat surna funkar utmärkt att baka bröd och mjuka kakor med. Ska det inte användas bums är det bara att frysa in för senare användning. Luktar mjölken däremot illa eller stickande, då är det bäst att låta den åka ner i avloppet. Luktar det inte illa och smakar bra, då är det sannolikt helt ok att äta, även om det magiska datumet passerat.

Tekakor bakade med sur sojamjölk.
Tekakor bakade med sur sojamjölk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *