Sojamjölk

Ingredienser

Ger ca 1l

1 dl sojabönor
1 l vatten + 2 dl
1 krm salt
1 tsk socker

Så här gör du

  1. Blötlägg bönorna över natten. Häll av vattnet och skölj.
  2. Häll bönor, vatten, salt och socker i en mixer. Kör i ett par minuter.
  3. Häll över vätskan i en kastrull och häll i ytterligare 2 dl vatten (ungefär den mängd vatten som kommer att avdunsta under kokningen). Koka på låg värme i ca 5 min.
  4. När sojamjölken svalnat, sila och häll på flaska.

Förvara i kylskåp. Kostnad ca 5kr (sojabönor 4kr)

Tips! Bönresterna som blir kvar i silen/nötmjölkspåsen kallas okara. Torka okaran i ugn, ca 50°, med luckan på glänt. Kan ta några timmar. Förvara i tätslutande burk eller påse och använd till ex. pajdeg eller brödbak.

okara
Torkad okara som förvaras i tätslutande burk har lång hållbarhet och kan malas till mjöl vid behov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *